V boji s omikronem nám může pomoc hlavně flexibilita

V boji s omikronem nám může pomoc hlavně flexibilita

Nevyhneme se mu – je mu jedno, zda jsme před pár měsíci či rokem prodělali některou ze starších variant, a stejně tak mu nezáleží na tom, jestli (a po několika týdnech od té poslední i kolika) dávkami stávajících vakcín) jsme naočkováni. Pokud nezůstaneme zamčeni doma v totální izolaci, tak si nás omikron v příštích týdnech najde. Tak nějak to popsali již před Vánoci v nejmenovaném britském médiu – sami na sobě jsme si to pak v redakci INSIDE vyzkoušeli v posledních dvou týdnech. Chodíte-li alespoň některý den v týdnu do práce dál než z ložnice do pracovny, cestujete-li MHD nebo žijete alespoň minimálním společenským životem, pak se s ním setkáte, ať už to bude v podobě vcelku obyčejné rýmy či nachlazení, nepříjemné virózy připomínající klasickou chřipku, ve velmi vzácných případech (pravděpodobně u těch, kdo se s čínským virem doposud nesetkali nebo nejsou očkováni) pak ve formě vyžadující lékařskou péči. 

Jediné, co bude fungovat v následujících několika týdnech kampaně tvorby přirozené imunity, kterou na nás evoluční biologie (ať už je původ viru jakýkoliv) seslala, je flexibilita. To ostatně zdůrazňují i analytici Gartneru, když sledují, jak se s nastalou či nastávající situací vyrovnávají podniky v jednotlivých zemích. Typickým opatřením je odložení či změna plánů na opětovné otevření kanceláří (myšleno do plného provozu), případně jsou (znovu) zaváděna opatření snižující koncentraci osob na pracovištích – v polovině prosince je zmiňovala bezmála polovina (44 %) dotázaných organizací.  

Flexibilita bude zásadní i z pohledu následného návratu na pracoviště – to může být aktuální dříve, než bychom čekali. Data ze zahraničí totiž naznačují, že tentokrát dokáže virus projít populací doslova jako nůž máslem – a jako je překvapivý jeho rychlý nástup, může být podobně překvapující i poměrně rychlé odeznívání. Důležité proto je nepočítat přinejmenším prozatím s konkrétními daty či termíny – ty by se mohly změnit oběma směry – ale spíše průběžně sledovat situaci a dynamicky nastavovat možnost či pravidla přístupu na pracoviště (spíše než hovořit o návratu na pracoviště). 

Hlavní tíhu totiž nakonec ponesou zaměstnanci – zkrácené karantény a izolace jsou stále karantény a izolace. Znamenají nutnost kombinovat pracovní a soukromý život, péči o děti či několikadenní pracovní neschopnost, únavu, nebo problémy s koncentrací. Je proto na místě zamyslet se nad tím, jak jejich situaci usnadnit – například způsobem úkolování a řízení v režimu práce na dálku, nebo zachováním onoho přístupu na pracoviště především těm, kterým to při zvládání pracovní agendy nejvíc pomůže. 

  

01.18.2022