VMware připravuje infrastrukturní blockchain a další novinky

S více než desítkou tisíc účastníků je evropský VMworld patrně největší dodavatelskou IT konferencí na starém kontinentu (za oceánem stanovuje takřka nepřekonatelnou laťku Oracle Open World). V letošním roce se uskutečnil ve stejném termínu jako Gartner Symposium, a tak přinášíme zajímavé postřehy kolegy Pavla Kreuzigera s malým zpožděním.

I letos si pořadatelé nechali pro evropskou konferenci „bokem“ pár zajímavých novinek v čele s VMware Blockchain, projektem, který vzniká ve spolupráci s Dell Technologies, Deloitte a WWT (podporu pak nabídne také IBM Cloud). Novinka by měla řešit zásadní problémy týkající se decentralizované důvěry v infrastrukturní oblasti, robustních tzv. day-two operací a developer-friendly nástrojů. Celý projekt je zatím ve fázi betaverze.

Další z podrobněji představených novinek (taktéž ve formě betaverze) je Project Dimension. Jde o nástroj, který zákazníkům umožní využívat infrastrukturu, jež se fyzicky nachází v datových centrech, na pobočkách nebo na okraji (edge), přístupem „as a Service“ a se správou v cloudu. Project Dimension se může stát základem pro rozličné případy využití, od edge přes datová centra po hybridní cloud. Ve své podstatě jde o rozšíření VMware Cloudu směrem k dodávce softwarově definovaného datového centra (SDDC) v hyperkonvergovaném režimu formou služby, a to využitím jak hybridní architektury cloudových komponent, tak komplexního, lokálně spouštěného VMware SDDC stacku. Svým způsobem je to reálná ukázka trendu „cloud to the edge“, o němž hovoří analytici Gartneru.

Během keynote zmínil CEO Pat Gelsinger úspěšně se rozvíjející spolupráci s IBM (VMware na IBM cloudu) a další trendy i novinky na evropském infrastrukturním trhu perspektivou VMwaru (více v novince na webu INSIDE). Během evropské konference byla také oznámena významná akvizice firmy Heptio, která je globálním lídrem v otevřeném ekosystému Kubernetes. Heptio vzniklo před pouhými dvěma lety – založili je dva ze tří spoluzakladatelů Kubernetes, Joe Beda a Craig McLuckie s cílem zpřístupnit agilitu a možnosti Kubernetes i středním a menším firmám. (Více o akvizici píšeme v další novince na webu INSIDE.)

VMworld nabídl též zajímavého keynote hosta – profesora Briana Coxe, který se věnoval souvislostem Fermiho paradoxu a umělé inteligence, tedy zda by mimozemské civilizace vytvořily univerzální AI. Krátký postřeh z jeho přednášky je také na našem webu.

A když už je řeč o webu INSIDE, speciál ze Symposia již je on-line, takže pokud jste jej doposud nenavštívili, můžete to napravit v tomto týdnu.

 

 


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *