Gartner Symposium ITXpo 2018 – výběr z obsahu, úterý 6. 11.

Gartner Symposium ITXpo 2018 – výběr z obsahu, úterý 6. 11.
Lidský prvek je podle Gartneru nejsilnější stránkou AI

Zaměstnance je třeba připravit na budoucnost v níž lidé dělají více tvůrčí a smysluplné práce, protože již nebudou muset trávit čas s řadou rutinních činností. Podle analytiků společnosti Gartner vstupujeme do nové éry práce a učení, v níž umělá inteligence rozšíří běžné schopnosti zaměstnanců a umožní jim, aby naplno využili svůj potenciál. Tradiční AI – umělá inteligence by se tak v budoucnu mohla transformovat na inteligenci rozšířenou (Augmented Intelligence).

„Kombinace AI a lidí umožňuje například vytvářet nové rozhodovací modely v nichž AI předkládá nová fakta a možnosti, hlavou i srdcem celého procesu ale zůstává člověk,“ říká viceprezidentka výzkumu Gartner Svetlana Sicular. „Nechme lidi, aby si vybrali nejvhodnější volbu z možností, které jim AI nabízí – a využijme čas, který jim AI ušetří k tomu, aby dělali nové věci.“

Analytici společnosti Gartner se otázkám, jak mohou zaměstnanci a podniky nejlépe využít AI věnují na konferenci Gartner Symsposium/ITXpo tento týden v Barceloně.

Z průzkumů vyplývá že AI likviduje méně pracovních míst, než se očekávalo. A může je i vytvářet.

AI změní trh pracovních sil, negativně ale dopadne jen na některé typy pracovních míst. Podle průzkumů, které Gartner provedl v prvním čtvrtletí letošního roku mezi více než čtyřmi tisíci respondentů v Británii a USA vyplývá, že zatímco zaměstnanci ve společnostech které plánují nasazení AI očekávají ve více než ¾ případů úbytek pracovních míst, ti kteří pracují ve společnostech jež již AI nasadily zaznamenali propouštění jen v 16 % případů a ve 26 % případů dokonce tyto firmy další zaměstnance nabírají.

Předpovědi v tomto duchu vydal Gartner již v minulém roce – analytici tehdy odhadovali, že ještě v průběhu letošního roku by AI měla „zničit“ více pracovních míst, než kolik v souvislostí s ní vznikne, ale v průběhu let 2019-2020 by se měl trend obrátit. Tato předpověď je stále v platnosti (viz grafika). Celosvětově se navíc jedná po poměrně malá čísla (jednotky milionů).

(Pozn.red.: Odhadnout přesně dopady AI (ale také automatizace typu RPA) na pracovní trh je obtížné z řady důvodů, zejména kombinace několika trendů. Například v oblasti center sdílených služeb jde o kombinaci offshoringu kdy jsou místa přesouvána ze západní do střední a východní Evropy a automatizace (ať už v podobě RPA nebo AI), která v době ekonomického růstu umožňuje minimalizovat nábor nových pracovníků. Dobře to ilustrují například data publikovaná v Česku asociací ABSL v posledních cca dvou letech.)

Podle Svetlany Sicular je pouze třeba, aby lidé přijali fakt, že budou dělat méně rutinní práce a vyškolí se na nové typy úloh, neboť ty dosavadní zčásti převezmou stroje. „Člověk je nejdůležitějším prvkem pro fungování AI. Je to podobné jako s novorozenci, kteří potřebují dospělého, aby mohli přežít. Lidé jsou oporou AI, která slouží jejich potřebám a je jimi vyvíjena,“ dodává Svetlana. Využití AI coby poradce a konzultanta může ušetřit peníze a starosti již dnes – v budoucnu by mohlo být nepoužití dostupné AI, například v lékařství, dokonce bráno jako neetické. „Budoucnost nepatří boji mezi lidmi a stroji, ale syntéze jejich schopností a spolupráci,“ doplňuje ředitelka výzkumu Gartner Helen Poitevinová.

Z úterního programu jsme pro vás také připravili stručné abstrakty těchto témat:

7 způsobů, jak ovládnout svět (guest keynote Andrease Ekstroma)

14 provokativních způsobů, jak se pohnout vpřed (v oblasti digitální inovace)

Amazon vs. Alibaba vs. Vy – přátelé nebo nepřátelé

 

Přejít zpět na: Speciál Gartner Symposium/ITXpo 2018