Servery: více peněz, méně kusů

Aktuální čísla vývoje trhu serverů ve světě, která v předchozím týdnu zveřejnili analytici Gartneru, nejsou pro východoevropský trh příliš lichotivá. Pokles obratu o 5,8 procenta se může zdát dramatický, nicméně pokud si uvědomíme meziroční přibližně více než desetiprocentní posílení dolaru (v případě koruny) nebo nadále problematickou situaci na trzích, jako je Ukrajina, je zřejmé, že se v případě Česka či Slovenska žádné drama neodehrává. Ostatně k mnohem větším poklesům způsobeným kurzovými posuny došlo například v Japonsku (o 11,7 %) a zejména v Latinské Americe (o 24,2 %).

Na první pohled by se mohlo zdát, že se mění trend růstu průměrné prodejní ceny – v celosvětovém měřítku totiž rostl obrat na trhu serverů opět o něco pomaleji (+7,5 %) než počet dodaných kusů (+ 9,2 %). Na vině jsou ale servery kategorií RISC a Itanium, jejichž průměrná cena i celkový obrat meziročně poklesly o více než desetinu (dodáno bylo přitom stejné, respektive o 1 % vyšší množství serverů). Oproti tomu x86 segment rostl o 9,2 % v kusech a o 9,7 % z hlediska obratu. Za pozornost stojí také meziroční nárůst obratu segmentu serverů o 3,5 % .

Z první pětky se z hlediska růstu obratu nejlépe dařilo Cisku, zvláštním případem je pochopitelně Lenovo, jehož obrovský meziroční nárůst obratu na více než pětinásobek souvisí s převzetím x86 serverového portfolia IBM (jeho obrat naopak meziročně poklesl o 43 %, nicméně pokud budeme počítat jen serverový byznys, který si společnost ponechala, jde o meziroční nárůst o 5 %, zejména díky 15% nárůstu prodejů mainframe systémů IBM). První pozici, na přibližně stejné úrovni jako před rokem co do počtu dodaných kusů i obratu, si udrželo HP.

Trend nárůstu průměrné dolarové ceny serverů (byť za poslední rok jen velmi mírný – možná i v důsledku snahy výrobců o co nejmenší promítnutí kurzových změn do cen) souvisí s maximálním využíváním virtualizace a budováním moderní „softwarově definované“ infrastruktury, kde se často prosazuje menší počet výkonnějších serverů. Že jde o aktuální téma i na tuzemském trhu, potvrdila minianketa, kterou INSIDE udělal minulý týden v rámci pracovní snídaně. Vyplynulo z ní mimo jiné, že například problematice softwarově definovaných sítí se již nějakým způsobem věnuje bezmála polovina IT oddělení vedených účastníky snídaně z řad CIO a ředitelů IT.

Zaznamenali jste meziroční nárůst cen „velkého železa“ díky posilujícímu dolaru? Pokud ano, o kolik?