Cloud jako hlavní proud ERP

Přibližně ve stejné době, kdy kdysi subtilní ERP nabobtnaly do obřích neohebných systémů slibujících pokrýt vše, se objevily cloudové aplikace – a s nimi i nový obchodní a provozní model, noví dodavatelé, modernější uživatelská rozhraní, možnost rychlého nasazení a snazších aktualizací. Netrvalo dlouho a cloud začal zásadně měnit i trh ERP. Zatímco dříve řada zákazníků preferovala architektonickou celistvost a plnou integraci, dnes jsou často důležitější použitelnost, relevance, funkčnost, inovativnost, jednoduchost použití a agilita. V roce 2013 analytici Gartneru zavedli pro tuto novou generaci podnikových systémů označení „postmoderní ERP“. Podniky, které si zvolí strategii postmoderního ERP, těží zejména z větší pružnosti a nových funkcí, které přední poskytovatelé cloudových služeb do svých aplikací přidávají. Význam SaaS na trhu ERP roste – v posledních pěti letech tento segment rostl tempem přes 25 % ročně a v roce 2015 se mezi deset největších dodavatelů ERP zařadili tři poskytující původní (nativní) cloudová řešení.

V současné době se tak SaaS stává v oblasti ERP mainstreamem – a to i pro kritické provozy. Většina dodavatelů na trhu ERP učinila z vývoje, investic a akvizic v oblasti SaaS hlavní prioritu. Většina organizací (z globální perspektivy) tak dnes používá kombinaci lokálních a cloudových služeb od různých dodavatelů/poskytovatelů. Do budoucna pak poroste míra využívání služeb (aplikací) veřejného cloudu a podobně tomu bude i v případě privátního či hostovaného privátního cloudu, který byl doposud často preferovanou volbou.

Některé části současných ERP lze nicméně jen velmi obtížně provozovat v cloudu, a tak bude řada podniků v následujících deseti letech provozovat hybridní ERP prostředí – to sice není ideální (z hlediska integrace, využívání analytiky či governance), organizacím to ale umožní kombinovat flexibilitu specializovaných cloudových řešení s tradičním jádrem ERP (finance, řízení výroby). Alternativou může být proces renovace jádra ERP, respektive jádra IT, pro který vytvořili analytici Gartneru příslušné metodiky a postupy,  podrobněji jsme je rozebrali v Reportu 2015-2 a 2016-1.

Dalšími trendy, které zásadně ovlivní trh ERP, budou zejména internet věcí a digitální obchodní modely. Aby podnikové informační systémy zvládly související požadavky na škálování a zpracování informací (téměř) v reálném čase, předpokládají analytici například širší nasazení IMC (In-Memory-Computing). Pravděpodobný je také rozvoj širších partnerských ekosystémů kolem SaaS ERP platforem, které umožní pokrýt jak více funkcí, tak větší počet odvětví a oblastí.

 


Uveřejněno

v

,

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *