2017: chytré stroje, AI, AR & VR ale i otevřená data, adaptivní bezpečnost a online cenzura.

Rok chytrých strojů a AI, virtuální a pozměněné reality, digitální veřejné (samo)správy a otevřených dat, adaptivní bezpečnosti, ale také rok nastupující či sílící on-line cenzury. Tak vypadají vize analytiků (a redakce Inside) pro nadcházejících dvanáct měsíců.

O trendech v oblasti digitálních služeb samospráv, tedy fenoménu chytrých měst, jsme psali před týdnem a zmínili jsme se při té příležitosti i o rostoucím významu platforem, jež jsou alternativami klasickému či mobilnímu webu – zejména instant messaging aplikací (tento fenomén vede především Čína), ale také virtuálních (osobních, domácích či firemních) agentů. Tato kategorie „chytrých softwarových strojů“ by podle analytiků Gartneru měla převzít během dvou až tří let až pětinu uživatelských interakcí na chytrých telefonech. Tento trend potvrzuje i nedávný průzkum provedení v USA, Británii, podle něž použilo virtuální osobní asistenty (VOA) na chytrém telefonu v posledních třech měsících 42, respektive 32 procent uživatelů. Více než třetina z nich pak používá VOA jednou nebo vícekrát denně.

Na trzích druhého či třetího sledu, kam patří i Česko a Slovensko, bude tento trend pochopitelně poněkud opožděn – rozpoznávání řeči sem přišlo s menším či větším zpožděním a velikost trhu zpomaluje i jeho postupné ladění. Z vlastní zkušenosti máme navíc největší problém s potřebou často přecházet mezi jazyky nebo kombinovat v rámci jedné interakce anglické a české výrazy (odborné termíny či vyhledávání při nastavení českého konverzačního rozhraní či české místní názvy při nastaveném rozhraní anglickém).

Chytré stroje se také stávají obrovskou obchodní příležitostí z hlediska konzultačních a integračních služeb – jde o trh, který celosvětově naroste z necelé půl miliardy dolarů v letošním roce na bezmála 29 miliard v roce 2021 – tedy na 64násobek během pěti let (více se dočtete v našem článku z minulého týdne).

Virtuální a pozměněná realita (AR – Augmented Reality) patří přes nenaplněná očekávání a předpovědi VR pro letošní rok (týkající se například prodejů herních setů) stále mezi „miláčky“ analytiků Gartneru, IDC i dalších společností. Zatímco VR by měla, zejména díky tomu, že technologicky po více než třiceti letech konečně „dospěla“ a také drasticky zlevnila, najít uplatnění v řadě profesionálních aplikací (vojenství a výcvik, doprava, vzdělávání), rozšířená realita by zase mohla zamířit do zdravotnictví, výroby a údržby, služeb a ve formě podobné té, kterou ukázal na mobilních přístrojích fenomén Pokémon Go například do maloobchodu.

Na obzoru se ale objevují i temné mraky, zejména v podobě plížící se cenzury on-line prostoru – ať už jde o absurdní pravomoci úřadů, jako je ministerstvo financí, blokovat webové stránky kvůli „podpoře hazardu“ (tou může být ovšem i banner umístěný nesprávně v rámci on-line reklamní sítě, jak ilustruje například zkušenost společnosti Wedos), nebo o touhu dalších resortů, politiků a pochybných neziskovek o označování, vytěsňování či blokování webů či názorů a komentářů na sociálních sítích.

Přejeme vám i sobě, aby v novém roce 2017 nakonec převládly v technologiích, byznysu i on-line prostoru jen ty pozitivní trendy.

 


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *