Speciál: Generativní AI #2 

GPT-4: Hrátky končí, hrajeme na ostro 

Jsme stále na začátku dobrodružství jménem generativní AI, či AI obecně, s příchodem nového modelu GPT-4, který OpenAI představila předminulý týden je ale jasné, že to bude ještě divočejší jízda, než jsme před pár týdny či měsíci očekávali. (více v PDF verzi…). 

Strojové myšlení se zlepšuje strojovou rychlostí – dost možná i díky tomu, že dostalo několikamiliardovou injekci od Microsoftu, jak totiž konstatovali analytici Gartneru v jedné ze svých předpovědí publikovaných začátkem podzimu 2022, mezi zásadní problémy pokročilé AI bude patřit výpočetní a potažmo energetická náročnost – a to zejména ve fázi učení. 

Strohá fakta, která můžete přeskočit: 

Generativní před-trénovaný transformátor 4 (GPT-4), tedy čtvrtá generace GPT chatbota společnosti OpenAI byla uvolněna 14. března – momentálně je dostupná v omezené podobě přes ChatGPT Plus portál a můžete se také zapsat na čekací list pro přístup ke komerčnímu API. Model byl trénován na veřejných i neveřejných datech (licencovaných od třetích stran) a následně laděn pomocí posilovacího učení a zpětné vazby lidí i AI tak, aby dodržoval určená pravidla. Microsoft zároveň potvrdil, že prvním místem, kde byl GPT-4 nasazen ještě před oficiálním uvedením byl vyhledávač Bing. Podle tvůrců by GPT-4 měl být spolehlivějším, kreativnějším a schopnějším zvládnout nuance zadání ve srovnání s předchozím GPT-3.5. Umí také (jak jsme již zmínili) zpracovat obrazové vstupy (sám ale obrazový výstup nevytváří), včetně diagramů, nebo kreseb, které je schopen analyzovat – umí dokonce popsat proč je kreslený (či psaný) vtip vtipný, a to poměrně obstojně (o tom víc za chvíli). 

Přiznáme se, že jsme zatím neměli dostatek času provádět s GPT-4 rozsáhlejší experimenty, udělali to za nás ale jiní a v Observeru proto zmíníme některé zajímavé příklady a odkážeme na další podrobnosti u příslušných zdrojů. Pozn.: Překlady některých textů jsme zkoušeli zadat GPT-4, ale došli jsme k závěru, že lepší práci v tomto směru odvádí mnohem déle fungující AI překladač DeepL (pochopitelně doplněný o redakční editaci). 

Co tedy GPT-4 během prvních dvou týdnů své „existence“ předvedl? 

Že umí vcelku obstojně programovat, včetně tvorby jednoduchých her, či celých webů. Na špičkové programátory zatím sice nemá (použije například klidně knihovnu či API, které již nejsou oficiálně podporovány), dokáže ale věci, pro které byste sháněli programátory velmi obtížně. Chcete například program pro Eratosthenovo síto? Experimenty Michala Rybky, které popsal ve svém článku na PC Tuningu ukazují, že to zvládne nejen v C# (což je kód který byste nejspíš někde na internetu našli), ale také v assembleru pro procesory Z80 a to v podobě ČESKY okomentovaného zdrojáku. A nebo v Cobolu či v jazyce Forth.  

Znamená to že GPT-4 připraví o práci všechny programátory? Pochopitelně ne. Znamená to ale že programátoři se musí připravit na zela jiný způsob práce – tedy že budou generativní AI intenzivně využívat jako pracovní nástroj a ti (pod)průměrní se musí smířit s tím, že jim AI bude skutečně konkurovat, neboť leckterý schopnější „byznys technolog“ či „občanský vývojář“ si to co potřebuje naprogramuje s pomocí AI v podstatě sám a dost možná je nebude potřebovat. A konečně to že GPT-4 zvládá programovat v nejrůznějších obskurních a polozapomenutých jazycích znamená, že pro údržbu historických systémů, které je potřeba udržet dál v běhu již nebude třeba svážet programátory z domovů důchodců. 

Že lépe zvládá rutinní tvorbu obsahu. GPT-4 vám podle zadání zvládne připravit srovnání dvou produktů, sepíše esej či krátkou pohádku, dialog nebo třeba báseň či text písně (podobně jako jeho předchůdce, v řadě věcí včetně veršování se ale oproti GPT-3/3.5 viditelně zlepšil, což ale jen znamená, že už není strašný). Tvorbu špičkových textařů, vypravěčů či esejistů zatím nepřekonává (dost možná i „díky“ všemožným korektním omezením a brzdám, jež jsou do veřejně dostupné verze vestavěny), pro vyřizování obchodní korespondence, nebo tuctový copywriting (jakého jsou plné sociální sítě) ale víc než postačí. Opět to znamená jediné: ti jichž se to týká se musí alespoň pokusit z AI udělat dobrého sluhu, jinak se jim stane zlým pánem. 

Že si zaslouží lepší známky. To že lépe zvládá různé testy a zkoušky o něm tvrdí ostatně sami tvůrci, zajímavé srovnání připravili na Mashable – srovnávali některá chybná tvrzení a odpovědi GPT trojky se čtyřkou a zjistili, že čtyřka si prostě méně vymýšlí, často lépe deklaruje svá omezení a také lépe rozumí nuancím v kladených dotazech.  

Víme, že nás čeká budoucnost s AI. Nevíme ale přesně jaká.  

Generativní AI a AI obecně přestavuje výzvu (nebo možná hrozbu) pro celou znalostní a digitální ekonomiku. Nejde ale jen o ohrožení pracovních míst – k tomu nevyhnutelně dojde a vítězi budou (jak jsme již zmínili) ti, kteří se naučí, aby AI pracovala pro ně a nikoliv místo nich. Neméně podstatné ale je, že netušíme, jak AI promění svět bzynysu. Jistě, můžete se podívat na Future of Work with AI na Linkedin, v němž Microsoft ukazuje, jak si představuje budoucnost práce s AI v jejich kancelářských aplikacích (snad jen ta touha srovnat se s Douglasem Engelbartem nám přijde vskutku nepatřičná).  

Jenže představa Microsoftu je věc jedna a celková proměna světa byznysu a našich životů druhá. A jak poznamenává ve svém nedávném komentáři VP analytik Gartneru Augie Ray (jeho specializací není AI, ale oblast CX), firmy se v relativně nedávné minulosti v podobných případech značně přepočítaly: 

Jeden z problémů, na který vedoucí představitelé podniků stále znovu zapomínají, je ten, že nové technologie se často začínají tvářit jako řešení pro korporace, ale nevyhnutelně mají hluboký dopad na očekávání zákazníků. Značky přivítaly internet, ale nepředpokládaly hned, jak se změní očekávání zákazníků ohledně nepřetržité dostupnosti a rychlosti, kterou dostávají od korporací. Značky uvítaly sociální média jako nový „bezplatný“ kanál k oslovení zákazníků, než docenily, že zákazníci budou mluvit spíše O nich než S nimi. A tak je to i s umělou inteligencí. Tatáž technologie, která usnadňuje korporacím zvyšovat produktivitu v interakci se zákazníky, nejspíš usnadní zákazníkům vyjednávání o nižších cenách a lepších nabídkách. 

Právě proto Generativní AI oživila téma zákazníků-strojů, o němž jsme psali v minulém Observeru. Jenže GPT-4 oživila ještě jedno, mnohem zásadnější téma – AGI, artificial general intelligence, tedy univerzální AI. Jistě, studie z domácí kuchyně Microsoft Research je třeba brát s rezervou, nicméně i tak ta s názevm „Sparks of Artificial General Intelligence: Early experiments with GPT-4“ nemalý rozruch. Chápeme že, stejně jako my, nemáte čas pročítat 150 stran studie, odkážeme vás proto na toto 12 minutové video vybírající ty nejzajímavější postřehy – například to že jednou ze zásadních novinek GPT-4 je, že vedle znalostní báze umí zvolit a použít vhodný výpočetní nástroj a řadu odpovědí tak nehledá, ale jednoduše spočítá či zjistí pomocí vhodné appky či nástroje (matematický příklad kalkulačkou, počet znaků ve slově pomocí příslušného nástroje OS a podobně). Neméně zajímavé jsou věci kolem schopnosti pochopit a popsat co je na obrázku a řada dalších.  

Novinky ze světa GPT-4 a generativní AI 

-> Práci z domova může ve většině případech zastat generativní umělá inteligence díky automatizaci dílčích úkolů, přemýšlí na serveru Itbiz.cz Petr Doležal. To by podle něj mohlo vést k masovému nahrazování pracovních míst umělou inteligencí. Radí proto, aby zaměstnanci chodili spíše do kanceláře. [CZ] [W] 

-> ChatGPT by bylo možné využít ke zjednodušení vyhledávání škodlivých aktivit v souborech dat z bezpečnostního softwaru, vychází z nové studie společnosti Sophos. ChatGPT byl také oproti konkurentům výrazně přesnější při filtrování spamu. „Bezpečnostní komunita by měla věnovat pozornost nejen potenciálním rizikům, ale i příležitostem, které GPT-3 přináší,“ řekl Sean Gallagher, hlavní výzkumník hrozeb ve společnosti Sophos. [W] 

-> 67 % vedoucích pracovníků v oblasti IT považuje generativní AI na principu ChatGPT za prioritu pro svůj podnik v nadcházejících osmnácti měsících, vyšlo ze studie společnosti Salesforce. 33 % CIO AI dokonce považuje za úplně nejvyšší prioritu, vždyť nadpoloviční většina šéfů IT (57 %) se domnívá, že umělá inteligence zcela změní pravidla hry. Na druhou stranu se 59 % dotázaných domnívá, že výstupy ChatGPT jsou nepřesné a navíc v nich existuje zaujatost. [W] 

-> Google spustil chatovacího bota Bard, který stojí na jazykovém modelu LaMDA. Technologický gigant tím chce konkurovat ChatGPT, který je podporovaný Microsoftem. Přístup k Bardovi je zatím možný jen z USA a Británie, uvedla agentura AFP. Google také ještě nevyvinul žádnou monetizační strategii, upozornil deník The New York Times. [W] 

-> Apple zatím nepovažuje technologii generativní AI za přímo narušující činnosti, na které se zaměřuje, a proto do závodu chatbotů zatím nevstoupil, informuje server Živé.sk. Očekává se však, že americká firma vylepší pomocí AI nové generace svou hlasovou asistentku Siri. K trénování nové generace by však musela využít i soukromá data uživatelů, což však nelze skloubit se zásadami ohledně ochrany soukromí. Pevné zásady totiž firma využívá jako výhodu oproti Googlu a Microsoftu. [W] 

-> GPT-4 bude možné snadno použít k vytváření phishingových zpráv napodobujících e-maily od banky nebo podvodných zpráv zaměstnanců, varuje společnost Czech Point. I když totiž podle firmy GPT-4 má některá ochranná opatření, většinu z nich lze poměrně snadno obejít.  [W] 


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *