Jaké technologie chtějí kupovat CFO

Cloudové ERP, pokročilá analytika a datové technologie či RPA jsou oblastmi, do nichž chtějí během příštích čtyř let investovat finanční a ekonomická oddělení podniků. Odhalil to průzkum Gartneru uskutečněný v listopadu 2020 mezi bezmála 170 respondenty. „Mnohá finanční oddělení se snaží definovat, jak vlastně vypadá jejich digitální technologické prostředí, případně řeší, jak dosáhnout úspor, aby mohli rozvíjet své vlastní digitální iniciativy,“ říká viceprezident Gartner finance practice Dan Garvey.

Digitální transformace pochopitelně byla tématem pro většinu ekonomických oddělení už v minulosti, posledních dvanáct měsíců ale zásadně změnilo její tempo. „Digitální investice a transformace už nejsou něčím, co mohou CFO odmávnout se slovy, že si prostě počkají, jak se to vyvine. Dnes jsou naopak v situaci, kdy je třeba jednat,“ vysvětluje Dan Garvey. Zatímco cloudové ERP, data a analytika či RPA jsou jasnou volbou, o jiných oblastech, jako jsou AI nebo blockchain, prozatím CFO příliš neuvažují (viz graf trhu v číslech).

Jak poznamenává Garvey, cloudové ERP, pokročilá analýza a ukládání dat či RPA jsou v podstatě etablovanými technologiemi s jasně prokázanými přínosy (nejen) v oblasti podnikových financí. Výhodou AI pak je, že její přínosy lze získat i nepřímo: „Řada cloudových ERP a řešení pro pokročilou analytiku již zahrnuje vestavěné AI funkce, navíc bez potenciálních problémů s integrací a potřebnými znalostmi v podniku. Organizace pochopitelně mohou rozvíjet vlastní AI projekty a iniciativy – jejich sponzorem a vlastníkem ale obvykle nebývá ekonomické oddělení,“ dodává Dan Garvey.

Pokud jde o blockchain, jeho potenciál je obrovský, nicméně sortiment hotových „krabicových“ řešení je stále víc než skromný a obvykle primárně necílí na agendu podnikových financí, totéž platí o IoT.

Zajímá-li vás současnost a budoucnost podnikových financí a jejich technologií, pak doporučujeme nedávný webinář Gartneru: Panel Discussion: The Top 10 Finance Benchmark Metrics for 2021, nebo bezplatně dostupnou studii Digital Future of Finance (10 Imperatives for CFOs) .


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *