Vize kanceláře budoucnosti

Společnost Canon představila na konferenci v Praze možné vize kanceláře budoucnosti. Pro ty z vás, kdo sledují pravidelně INSIDE Observer a Report asi nejpůjde o revoluční novinky – na dálku komunikujeme a pracujeme běžně již dnes, byť v budoucnu tento způsob práce technologie a zejména všudypřítomná dostupná konektivita ještě usnadní a dočkáme se tak vize, kterou na konferenci představila Lenka Čábelová z Microsoftu ČR: „Můžeme pracovat odkudkoliv, v týmech distribuovaných po různých koutech světa. Kancelář se stává víc konceptem než místem – můžeme si ji jako takový „pop-up“ vytvořit kdekoliv a kdykoliv. V kavárně, u někoho doma, nebo třeba v parku.“ 

Dlužno podotknout že to není vize zcela nová. Budoucnost práce po roce 2000 si tak již počátkem 60. let v rozhovoru pro BBC představoval Arthur C. Clare, jak dokládá video dostupné na Youtube. Nicméně dodáváme, že chcete-li vidět technologie kanceláří budoucnosti uvedené v život již dnes, je demo zóna Microsoftu na pražské Brumlovce skvělým příkladem.

RPA a automatizace

V INSIDE se také opakovaně věnueme tomu, jak rutinní administrativu přebírají, zejména v centrech sdílených služeb, technologie jako je RPA (robotická automatizace procesů), nebo řešení pro elektronické či automatizované zpracování dokumentů (to ostatně nabízí Canon a například také český startup Rossum, jenž nedávno společně s Dativery spustil řešení pro načítání faktur využívající AI/ML coby cloudovou službu napojitelnou na cloudové účetní systémy).

Stejně tak se opakovaně venujeme tématům jako jsou hlasová a konverzační rozhraní, která Gartner již několikátým rokem zařazuje mezi klíčové technologické trendy (aktuálně pod souhrnným názvem pohlcující uživatelské zážitky či rozhraní, které zahrnují jak hlasová a konverzační rozhraní, tak technologie jako rozšířená či smíšená realita). Stále větší roli bude, jak na konferenci poznamenal GŘ Canon CZ Ladislav Paleček, hrát obraz – tedy vizualizace klíčových informací a komunikace. To souvisí i s trendy jako je rozšířená analytika (augmented analytics) které podrobněji popíšeme v nadcházejícím Reportu.

Asi nejzajímavější postřeh celé konference nabídl publicista a spisovatel Ondřej Neff, kterému se líbí myšlenka avatarů a umělých úředníků (my je obvykle označujeme jako virtuální asistenty): „Z toho mám radost. Na druhou stranu s tím, jak roste efektivita kancelářské techniky, narůstá i agenda, a to možná s ještě větší dynamikou. Z čeho mám ale strach, je snadná identifikovatelnost a s ní spojená možnost zneužití osobních dat,“ řekl Neff.

Úředník nebo šafář

Za INSIDE dodáváme, že to není jen problém kancelářských prostředí jako takových, ale zejména fenoménu digitalizace státní správy, který na jednu stranu může řadu agend a zejména komunikaci se státem zjednodušit. Na druhou stranu ale usnadňuje zákonodárcům i úřadům vymýšlení dalších agend, které například podniky, zejména v segmentu SMB stále výrazněji zatěžují. V té souvislosti nás myšlenka na kreativnější práci státních úředníků, tak jak ji na konferenci zmínil pan Urban z MVČR spíše trochu děsí, stejně jako jeho označení budocího úředníka coby „šafáře“ (nejsme si totiž jisti, zda jako občané budeme v roli šlechty šafářovi nadřízené, nebo čeledě jím kontrolované).

Jako ideální bychom si každopádně představovali stav, kdy díky tomu, že se nás úřady přestanou opakovaně ptát na věci, které si mohou v agendách jiných resortů zjistit samy, na úředníka coby občané či podnikatelé narazíme skutečně jen vzácně. V tom se ale nejspíš nelišíme od někdejšího náhledu na šafáře ze strany šlechty i čeledě.

Redakce INSIDE

V textu byly citovány úryvky z tiskové zprávy společnosti Canon.

 


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *