Gartner Symposium/ITXpo 2017

Během tohoto týdne Vám přineseme několik shrnutí a postřehů z nejvýznamějšího setkání CIO a vrcholné IT Exekutivy. Tento článek jsme připravili jako rozcestník na jednotlivé příspěvky, které budeme postupně přidávat.

 

TOP 10 předpovědí pro rok 2018 a další léta

Analytici Gartneru publikovali nejnovější předpovědi pro uživatele a organizace již u příležitosti Symposia v Orlandu. Jejich stručné shrnutí v češtině naleznete na webu Inside, kompletní rozbor je k dispozici ve studii Gartneru (dostupná v rámci vašeho předplatného, nebo po zaregistrování na webu Gartner aktuálně přístupná bezplatně).

Nově jsme na web umístili také PDF předpovědí v grafické podobě určené pro tisk:predpovedi-A4

 

Strategické technologické trendy v roce 2018 a dál.

Také přehled strategických technologických trendů byl publikován již v rámci Symposia v USA – stručné české shrnutí jsme již dříve vydali na webu Inside, podrobný rozbor je k dispozici ve Studii Gartneru (dostupná v rámci vašeho předplatného, nebo po zaregistrování na webu Gartner aktuálně přístupná bezplatně).

Nově jsme na web umístili také PDF strategických trendů v grafické podobě určené pro tisk: trendy-A4

 

Digitální transformace je na vrcholu přehnaných očekávání

Pomyslným posazením fenoménu digitalizace na hype křivku otevřel dnes ráno evropské Gartner Symposium/ITXpo výkonný viceprezident Peter Sondergaard. Znamená to pochopitelně, že nás čeká pomyslné vystřízlivění a propad do deziluze. Více v samostatném článku. (původně publikován jako úvodník Observeru 45/2017)

 

KPI pro digitální transformaci.

Digitalizace narušuje obchodní modely již prakticky ve všech odvětvích a CIO tak mají nejvyšší čas začít se věnovat otázkám digitální transformace. Podle analytiků Gartneru představuje pomyslný bod zlomu 20procentní podíl digitálních obratů – pokud je dosažen, digitální transformaci daného odvětví již nelze zastavit. Tento proces v minulosti proběhl v oblastech jako je  prodej knih, aktuálně se týká oblečení a v dohledné době změní i tradiční maloobchodní prodej potravin. Více v samostané zprávě.

 

Tři faktory urychlující digitální transformaci

Analytici Gartneru určili tři faktory, které pomáhají urychlovat digitální transformaci CIO a ředitelé IT kteří chtějí stát v čele rychle postupující digitální transformace a rozvoje digitálních obchodních modelů by podle analytiků měli pracovat s kombinací tří faktorů, jsou jimi: digitální zručnost, technologie se síťovým efektem a industrializovaná digitální platforma. Více v samostatné zprávě.

 

2020 bude zlomovým rokem z hlediska počtu pracovních míst vytvořených AI

Analytici Gartneru předpovídají, že v roce 2018 vytvoří AI nové příjmy v objemu 200 miliard dolarů a 768 tisíc pracovních pozic (celosvětově). AI bude také zvyšovat produktivitu, ve stejném roce ale díky ní zanikne 943 tisíc pracovních míst. Více v samostatné zprávě.


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *