Připravte se na automatizaci analytiky a „civilní“ datové vědce

Automatizace a demokratizace analytiky by měla být jedním z hlavních trendů v této oblasti pro příští čtyři roky. Podle analytiků Gartneru bude v roce 2020 automatizováno až 40 % úloh (či procesů) v oblasti datové vědy – což umožní nejen zvýšit produktivitu, ale především zapojit do využívání analytických nástrojů větší počet “civilních” (či „občanských“) datových vědců, tedy uživatelů z řad byznysu bez speciálního vzdělání a/nebo dlouholetých zkušeností v oblasti analytiky, BI a datových věd. Civilní datový vědec je tedy osoba, která používá, nebo dokonce vytváří pokročilé diagnostické analytické či prediktivní a preskriptivní funkce, nicméně její primární role není v oblasti statistiky či analýzy.

Datová věda a pokročilá analytika se stává nástrojem pro zvýšení konkurenceschopnosti ve stále větším počtu odvětví a řada dodavatelů analytického software a nástrojů se proto zaměřuje na zjednodušování a automatizaci úloh jako je datová integrace či vytváření analytických modelů. Díky těmto nástrojům mohou civilní datoví vědci zpracovávat i pokročilejší typy analýz a překonat tak častý problém, jímž je nedostatek zkušených odborníků v oblasti datových věd. Civilní (či občanští) datoví vědci tedy mohou být pomyslným mostem mezi běžnější samoobslužnou analytikou dostupnou stále většímu počtu firemních uživatelů a pokročilými analytickými technikami s nimiž pracují datoví vědci – specialisté.

“Klíčem ke zjednodušení je automatizace úloh, které se často opakují, mají velký podíl manuální práce a nevyžadují hluboké znalosti a zkušenosti z oblastí datových věd,” vysvětluje viceprezident Gartneru pro výzkum Alexander Linden a dodává: “Zjednodušení nástrojů pro oblast datové vědy a jejich zpřístupnění civilním datovým vědcům zvýší míru jejich využívání v podnicích a umožní překonat problémy s chybějícími specialisty.”

Výhodou bude ale i vyšší produktivita „profesionálních“ datových vědců. Neznamená to nicméně, že je podniky nebudou potřebovat vůbec. Na každý významnější projekt z oblasti datové vědy bude stále třeba nasadit 1-2 datové vědce. Analytici Gartneru nicméně odhadují, že objem analytických výstupů prováděných civilními datovými vědci překoná výstupy specialistů již během příštích dvou let.

Máte zkušenosti se samoobslužnou přípravou dat, BI a analytikou? Využíváte už také “civilní” datové vědce? Napište nám, tématu se budeme věnovat v Reportu 1Q2017 a rádi bychom představili i lokální zkušenosti.


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *