Nástup digitálních platforem, ekosystémů a gigantů (Symposium/ITxpo 2016)

Gartner Symposium/ITXpo 2016 Barcelona – pondělí 7.11. (1. část)

„Nemáte někdy pocit, jako by se civilizace vymkla naší kontrole? Tempo digitalizace se stále zrychluje, společnost se mění pod vlivem mocných technologií, zatímco dáváme v sázku naši bezpečnost. Novinky jsou často uváděny na trh ve spěchu dříve, než jsou hotové. Digitální svět kolem nás se zdá být v neustálém stavu upgradu a změny. Nejde jen o výpočetní výkon, nebo možnosti neustále aktualizovaných aplikací a nových služeb. Mění se síla zákazníků, povaha konkurence a stále častěji jsou používány technologie, které bývaly na samotném horizontu a nastupovaly pomalu – nyní ale přicházejí náhle.

Cloud je dnes mainstreamem, senzory se objevují všude, nastupuje virtuální realita, chatboti, umělá inteligence nebo blockchain. Vše se blížilo pomalu a nyní je to náhle zde. Co bývalo vizí pro nadcházející éru se náhle stalo projektem pro příští rok. Pro ty, kdo na vás závisí a na nichž závisíte vy to vše vypadá jako chaos bez jakékoliv stability, protože jen abyste udrželi krok, musíte neustále upgradovat systémy, aplikace a služby.  Můžete ale dělat víc než to, víc než se jen snažit stíhat a zvládat – můžete se zapojit a vytvářet bezpečnější budoucnost, vést a budovat lepší civilizaci.“

sym1

Publikum těsně před začátkem pondělní keynote.

Petr Sondergaard zahájil poněkud netradičně a (doslova) temně* letošní evropské Gartner Symposium/ITXpo, jehož hlavními tématem jsou digitální platformy a ekosystémy. Mezi hlavní témata patří i to, jak se „odnaučit“ starým návykům, které omezují schopnost podstoupit digitální transformaci. Viceprezident Gartneru Don Scheibenreif k tomu prohlásil: „Zbavte se všech návyků, které omezují bimodální způsob řízení. Proměňte bimodální IT v kontinuální proces a disciplínu, nikoliv jen způsob jak řídit několik samostatných projektů.“ Bimodální způsob řízení (rozdělení nejen projektů, ale celého IT na dva režimy – konzervativní (tradiční) a dynamický, je konceptem, který analytici Gartneru prosazují již několik let a v poslední době hovoří stále častěji o možnosti aplikovat jej nejen na IT, ale na řízení celých organizací). Na konferenci v Barceloně se letos sešlo na 6 tisíc CIO a lídrů z oblasti IT.

*Záznam mobilního streamu úvodu Petera Sondergaarda je k dispozici online: https://www.facebook.com/Gartner/videos/10154125553717983/  (video umístěné na Facebooku má zhoršenou kvalitu obrazu i zvuku).

 

Utrácení za ERP jako zlozvyk

Zavedené postupy mohou někdy fungovat doslova jako zlozvyk, jak trefně poznamenal Andy Roswell Jones v rámci rekapitulace evropských výsledků průzkumu CIO Agenda. Vyplývá z něj mimo jiné, že organizace, které jsou (z hlediska digitalizace, zejména zapojení do digitálních ekosystémů, nebo například spolupráce se startupy) napřed obvykle méně investují do tradičních technologií jako je ERP a více do „žhavých“ oblastí souvisejících s digitální transformací. Jejich CIO a vedoucí pracovníci došli k závěru, že jejich investice v této oblasti jsou dostatečné a osvobodili se od „závislosti“ na rutinních investicích do stále nových modulů a funkcí ERP, které Jones přirovnal ke kouření.

Mezi zajímavými postřehy z CIO agendy je vedle rostoucích výdajů na IT v Evropě (jejich růst by měl v příštím roce v regionu EMEA zrychlit z letošního 0.6 % na 1,9 % zejména díky oblastem software a IT služeb) i skutečnost, že přibližně polovina respondentů (jak celosvětově, tak v EMEA, kde je podíl dokonce o jedno procento vyšší) uvedla že jejich organizace je součástí digitálního ekosystému. To je výrazně vyšší podíl, než analytici očekávali a souvisí patrně s tím, že vedle obřích ekosystémů digitálních gigantů jako jsou Google, Microsoft, Amazon či Tencent se rodí i řada mnohem menších, často oborově či geograficky omezených digitálních ekosystémů (například platformy pro obchodování či barter se stavebními materiály z druhé roky (NCC Industry), digitální ekosystémy pro oblast nákladní dopravy (Daimler) a další.

 

Vzestup platforem

Téma platforem přinesl již minulý ročník Symposia, tentokrát ale bylo rozvinuto do širšího univerzálního modelu, v němž je digitální platforma pojetí, které jde za hranice tradiční IT infrastruktury a může zahrnovat až pět domén:

IT systémy: O IT investicích třeba zásadně přestat přemýšlet jako o aktivech a nikoliv nákladech. Data, která jsou stále všudypřítomnější a otevřenější je třeba také chápat jako aktiva a „palivo“ digitální éry a konečně tradiční (legacy) systémy je třeba důsledně nahrazovat (jihoafrická Netbank například zvolila strategii desetiprocentní redukce tradiční IT infrastruktury čtyři roky v řadě).

Zákazníci: Zásadní je rostoucí význam digitální zákaznické zkušenosti – ta může být jediná, kterou zákazníci znají, ke změnám dojde díky technologiím jako je VR či AR (rozšířená realita) a krátkým či přechodným příležitostem označovaným jako „byznys okamžiky“. Díky rostoucímu významu botů a virtuálních asistentů poklesne význam mobilních aplikací i tradičního webu.

Věci (IoT): Věci jsou specifické zejména směsí disciplín, kterou představují – tradiční mechanické a elektrotechnické i softwarové inženýrství i odlišnou dynamikou rozvoje ve spotřební (rychlá expanze ale i oscilace) i podnikové (pozvolný start, ale posléze rychlý růst) oblasti. S jejich vzestupem je spojen významný nárůst počtu datových spojení (až na řád stovek milionů za vteřinu) i dat (27 tisíc exabytů v roce 2020, tedy desetinásobek loňské úrovně). IoT je podle Sondergaarda zhruba ve stejně ranné fázi, jako byl ERP trh na počátku 90. let minulého století.

Inteligence: Je jí myšleno pochopitelně víc než BI a analytika – zejména nástup systémů schopných se učit a rozhodovat nezávisle. Jedná se tedy zejména o posun od tradiční algoritmické inteligence k inteligenci umělé (strojového učení). Bude se nicméně jednat o specializované chytré stroje a AI, nikoliv umělou inteligenci univerzální, která je patrně stále pár desítek let vzdálena.

Ekosystémy: Význam byznysových (digitálních) ekosystému se bude lišit podle odvětví –  pro ta lineárnější, jako je například výroba, nebudou hrát tak významnou roli, zatímco pro jiná budou zásadní – pro některá, jako je bankovnictví pak nově zejména díky nadcházejícím regulacím.

 

sym2

Rozsah platforem je v jednotlivých odvětvích odlišný, některé využívají všech pět domén, jiné jen část.

 

Technologie a produkty poprvé „živě“ na pódiu Symposia

Zajímavostí letošního symposia bylo, že se snad vůbec poprvé dostaly na pódium plenární přednášky reálné produkty a služby – virtuální asistentka Amelia společnosti IPsoft a domácí virtuální asistent Amazonu Echo, společně s Cortanou Microsoftu a Siri Applu (stranou tak zůstal jen Google Now, dost možná proto, že oslovení „OK Google“ zní v rámci Keynote opravdu podivně – pozn. red.).

Pokračování zde. (Zrod ekosystémů a problém digitálních gigantů.)

Shrnutí zpracovala redakce informační služby INSIDE, kterou provozuje KPC Group s.r.o. redakce@inside.cz


Uveřejněno

v

, ,

od

Komentáře

2 komentáře: „Nástup digitálních platforem, ekosystémů a gigantů (Symposium/ITxpo 2016)“

  1. […] Více o konceptu digitálních platforem a ekosystémů digitálního byznysu i dalších trendech představených na Gartner Symposium/ITxpo 2016 se dozvíte v sérii článků na webu INSIDE. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *