Inteligence všude: TOP 10 tech trendů pro rok 2017

Inteligence všude – tak shrnují analytici Gartneru první tři z deseti strategických technologických trendů pro rok 2017.

Viceprezident Gartneru David Cearley vysvětluje, že je to důsledek toho, „[…] jak se technologie a postupy v oblasti datových věd rozvíjejí, aby zahrnuly pokročilé strojové učení a umělou inteligenci umožňující vytváření inteligentních fyzických i čistě softwarových systémů, které jsou naprogramovány tak, aby se učily a přizpůsobovaly“.

Top 10 strategických technologických trendů pro rok 2017:

  • AI a pokročilé strojové učení
  • Inteligentní aplikace
  • Inteligentní věci
  • Virtuální a rozšířená (upravená) realita
  • Digitální dvojče
  • Blockchain a distribuované záznamy
  • Konverzační systémy
  • Architektura síťových aplikací a služeb (MASA)
  • Platformy digitálních technologií
  • Adaptivní bezpečnostní architektury

Téma umělé inteligence je přes půl století staré, to, že se dnes stává klíčovým technologickým trendem, souvisí zejména s rostoucím počtem reálných nasazení: „[…] (ta) zahrnují jak fyzická zařízení, jako jsou roboti, autonomní vozidla a spotřební elektronika, tak aplikace a služby – například virtuální osobní asistenty a chytré poradce“, vysvětluje Cearley.

Druhá trojice technologických trendů souvisí s tím, jak se fyzický a digitální svět stávají stále provázanějšími. V případě virtuální a zejména rozšířené či pozměněné (augmented) reality jde o změnu způsobu, jak budou probíhat interakce mezi lidmi navzájem i mezi nimi a softwarem – segment těchto B2B i B2C aplikací se dramaticky rozvine před rokem 2021. Digitální dvojče představuje pokročilý softwarový model fyzických věcí (zařízení, systémů), který využívá data ze senzorů pro pochopení jejich stavu, řízení reakcí na změny, zlepšování provozních parametrů a přidané (či užitné) hodnoty. Technologii Blockchain jsme se věnovali v INSIDE Reportu 4Q2015 – jde o systémy distribuovaných záznamů pro zajištění směny hodnot (např. bitcoinů nebo jiných digitálních směnných „poukázek“) cestou jejich sekvenčního řetězení a ukládaných v P2P síti.

Konečně poslední čtyři klíčové trendy představují provázané sítě platforem a služeb, které se budou rozvíjet jako nezbytné podpůrné technologie umožňující nástup inteligentního, plně propojeného a provázaného digitálního světa.

Podrobnosti o Top 10 strategických technologických trendů pro rok 2017 jsme pro vás připravili zde. Deset předpovědí pro podnikové IT a uživatele v příštím roce jsme publikovali zde.

Napište nám, který z trendů vás zajímá nejvíce, věnujeme mu úvod některého z příštích Observerů.

 

 


Uveřejněno

v

,

od