IoT Meetup: jak se rodí Internet věcí v Česku

Jak fenomén internetu věcí postupně nabírá v Česku na rychlosti a dynamice, ukázalo neformální setkání IoT meetup, které v prostorách pražského Impact Hubu na Smíchově uspořádali Petr Ocásek z rychle rostoucího Angelcamu a Jana Friedrichová z akcelerátoru/inkubátoru/prototyping labu IOT Launchpad. Přestože v minulosti již proběhly formální akce (například konference IDC) i pokusy zmapovat rodící se IoT v Česku a na Slovensku (například náš článek v Reportu v minulém roce nebo nedávný příspěvek Patricka Zandla z Energomonitoru ), na meetupu se objevilo opět několik nových projektů i pár zajímavých novinek.

Tou potenciálně nejvýznamnější jsou aktivity Ysoftu, který vidí v oblasti IoT významnou příležitost. Na setkání za společnost promluvil viceprezident Michal Vydržel – zmínil, že Ysoft vidí obrovskou příležitost v oblasti vytvoření univerzálního standardizovaného HW zařízení pro IoT, které by splňovalo požadavky i těch nejnáročnějších zákazníků (extrémní podmínky v průmyslové výrobě, těžbě surovin apod.), ale bylo by dostupné i pro běžné nasazení, použitelné celosvětově (podobně jako mobilní telefon) a nabízelo by fungující ekosystém pro tvorbu aplikací, API apod. Ysoft by měl podrobnosti ohlásit již během několika týdnů.

Na akci se představily i další zajímavé projekty a start-upy. Lukáš Janoušek (někdejší spolumajitel Tarifomatu a spoluzakladatel Gorila Mobilu či Epika) představil nově vzniklý IoT Holding, firmu, která chce být angel/early investorem do IoT start-upů, primárně v oblasti chytré domácnosti. Zdeněk Švarc zastupoval Things.cz, nezávislou „freemium“ WAN IoT síť (poskytovatel konektivity), pracující na platformě LoRa, která pro pokrytí využívá spolupráci s lokálními ISP a nabídne jak základní bezplatné služby pro připojení IoT zařízení (s jistými omezeními), tak služby prémiové, placené (bez omezení a zahrnující například API). Adam Skotnický představil TCP Cloud jako společnost, jejíž ambice jdou nově za hranice infrastruktury a OpenStack, a chce se věnovat IoT. Za akademickou obec se na akci objevili například Lukáš Hrubý z ČVUT, kde funguje eClub, inkubátor pro software a hardware pro oblast IoT. Z dodavatelské sféry jsme zaznamenali Ondřeje Plevku z IBM (to vývojářům a start-upům nabízí zejména své platformní služby Bluemix) a Daniela France z Googlu. Za „IoT celebrity“ s již existujícími (a funkčními) produkty a službami dorazil především Patrick Zandl z Energomonitoru.

Máte nějaký vlastní tip na zajímavý projekt či start-up v oblasti IoT v Česku či na Slovensku? Dejte nám vědět.

 

 


Uveřejněno

v

od