2018: 3-4 zařízení na uživatele

Tři až čtyři mobilní zařízení by podle analytiků Gartneru měl vlastnit a používat „průměrný“ uživatel na vyspělých trzích v roce 2018. To, co na první pohled vypadá jako velké číslo, vlastně velké číslo není. Mobil, tablet a notebook má většina z nás již dnes. Když k tomu přidáme chytré hodinky či fitness náramek, které jsou též stále běžnější, rázem se dostáváme k cílové pásce se tříletým předstihem. Pravda, je tu onen háček s průměrem, ale vezmu-li v potaz, že tři „mainstreamová“ zařízení v současné době vlastní a používá i moje sedmdesátiletá maminka (nemluvě o tom, že k Vánocům si přála fitness náramek), nebude zase tak těžké se k oněm průměrům během tří let dopracovat.

Z hlediska nových obchodních příležitostí bude zajímavá zejména záplava nejrůznějších připojených doplňků, často z oblasti sportovního náčiní, ale i hraček, přenosných kamer nebo chytrých brýlí (prý je opravdu čeká návrat) – a zejména typů dat a informací, které budou sbírat. Podle analytiků přibude k již dnes monitorovaným údajům, jako jsou srdeční pulz, krevní tlak, spánkové statistiky či výdej energie třeba záznam emocí a nálady – například díky kombinaci dat z více senzorů nebo pomocí analýzy hlasu. Tu bude možné využít také k vyhodnocení úspěšnosti při rozhovoru se zákazníkem – během několika let budou přitom takové analytické funkce zvládat i aplikace v chytrých telefonech. Data z biometrických senzorů pak bude možné využívat k přesnějšímu vyhodnocování životního stylu (již dnes existují pilotní projekty v oblasti životního pojištění) nebo ke sledování zdravotního stavu a úrovně stresu u pracovníků na exponovaných pozicích.

Hlas a gesta by se měly stát běžným způsobem interakce s PC s tím, jak bude potřebnou technologií pro jejich snímání (operačním systémem typu Windows 10 a případně též 3D kamerou) vybaveno stále větší množství počítačů. V roce 2019 by je při každodenní interakci s PC mohla používat až třetina uživatelů. Naše dnešní představy o tom, co rostoucí počet připojených zařízení a zejména množství informací, které díky nim budou k dispozici, přinesou, jsou ale nejspíš značně omezené. To nejzajímavější přijde v podobě zcela nových aplikací, nápadů a byznys modelů.

 

Kolik připojených zařízení dnes používáte? Plánujete pořídit nějaká další (například nositelná) – pokud ano, jaká?


Uveřejněno

v

od