Pět způsobů jak uspořádat ty nejlepší porady, jaké jste kdy měli

Pět způsobů jak uspořádat ty nejlepší porady, jaké jste kdy měli

Pět způsobů jak uspořádat ty nejlepší porady, jaké jste kdy měli – právě proto, že každý je v jiné místnosti. (Five Ways to Have the Best Meetings You’ve Ever Had Because No One is in the Same Room)

Analytik: Adam Preset, Senior Director Analyst

Překotný přechod na práci na dálku donutil řadu organizací a týmů náhle a bez přípravy přejít z fyzických na online porady a schůzky. Řízení tradičních a online porad či schůzek se ale liší. Adam Preset ve své přednášce předložil pět způsobů (superschopností), jimiž lze virtuální porady a schůzky zásadně vylepšit.

Klíčové postřehy

  • Superschopnost #1: Předvídavost. Půl roku před nástupem pandemie předvídali analytici Gartneru, že do roku 2024 poklesne podíl osobních schůzek v podnicích ze 60 % na 25 % – v důsledku rozvoje práce na dálku a měnící se demografii pracoviště (mladší ročníky preferují online porady a schůzky). Stále platí že osobní schůzky zcela nezmizí, jejich počet a podíl bude ale trvale výrazně nižší.
  • Superschopnost #2: Formování reality. AR a VR jsou novým způsobem jak dělat řadu tradičních věcí. Podniky by proto měly zkoumat nové postupy a technologie, například tzv. holografické poradní místnosti, pohlcující předváděcí metody z oblasti marketingu nebo kombinovat tyto technologie pro virtuální veletrhy a konference.
  • Superschopnost #3: Posílené smysly. Posuňte se od telekonferencí k videokonferencím – video by skutečně na virtuálních poradách a jednáních mělo být standardem. Jen když vidíme své výrazy a mimiku, můžeme si skutečně plně porozumět.
  • Superschopnost #4: Vizuální čitelnost. Vizuální čitelnost (visual clarity) snižuje míru nejistoty a nejasnosti – sdílené panely pro kreslení, tvorbu schémat a další nástroje vás více vtáhnou do virtuální schůzky a umožní lepší spolupráci a plné zapojení intelektu.
  • Superschopnost #5: Čtení mysli. Hledejte způsoby jak ostatní účastníky přesvědčit aby otevřeli svou mysl a podělili se o myšlenky a nápady, které se jim honí hlavou. Experimentujte s crowdsourcingem a dalšími technikami, které usnadní sebrat skutečně všechny skvělé nápady, jež se na schůzce mohly objevit (ale mohly zapadnout, nebo ani nebyly vysloveny).