Průmysl 4.0: vize, plány a bezpečnost.

Průmysl 4.0 je téma, které v titulcích pořadatele (a části médií) „ovládá“ brněnský strojírenský veletrh již několikátým rokem. Přesto byly ve výstavních halách i letos expozice zaměřené primárně na toto téma (nebo obsahující jeho vyšší podíl) spíše vzácným kořením (ostatně i halu věnovanou automatizaci nakonec okupovali spíše zástupci metrologických specializací – pozn. red.). Čtvrtá průmyslová éra byla nicméně na MSV přítomna nejen v rámci proslovů jeho zahájení (kde se na toto téma příslušný resortní ministr poněkud nadchl a hovořil o čtvrté revoluci vzdělávání, práce a společnosti vůbec), ale také v rámci konference „vize v automatizaci“ konané třetí veletržní den a tiskové konference Asseco Solutions o den dříve, kde bylo představeno řešení SCS – Smart Connected Solutions.

SCS bylo vyvinutou v Rakousku a využívá prvky průmyslu 4.0 pro oblast prediktivního plánování a údržby – umožňuje na základě dat sbíraných ze strojů řídit plánovanou i neplánovanou údržbu. Nemusí se přitom jednat jen o stroje v průmyslové výrobě, zástupci Asseco Solutions a SCS na tiskové konferenci uváděli i příklady v oblasti prodejních či nápojových automatů a dalších zařízení, u nichž lze údržbu, servis či doplňování zařízení díky obousměrné M2M komunikaci výrazně optimalizovat (do budoucna se navíc Asseco zajímá i oblasti jako je medicína a poskytování zdravotní péče). SCS běží primárně v prostředí cloudu a vedle možnosti napojení na stroje vybavené IP adresou a vlastních bohatých funkcí pro řízení servisu a údržby je možné jej propojit prakticky na libovolný ERP sytém (první referenční zákazníci v Rakousku a Německu provozují vedle systémů z produkce Asseco například ty od SAP).

Sférou, s níž budou řešení pro průmysl 4.0 zpočátku patrně bojovat, je bezpečnost. Ostatně jedna z předpovědí analytiků Gartneru pro tuto oblast udává, že kybernetická bezpečnost bude jako jeden z hlavních principů tohoto fenoménu vnímána až v příštím roce a více než polovina implementací první generace ji bude mít vyřešenu naprosto nedostatečně. Z diskuse s tvůrci SCS vyplynulo, že si význam bezpečnosti uvědomují (stejně jako další související témata – například otázku, zda bude například výrobní stroje komunikující přes řešení typu SCS třeba nějak certifikovat), prozatím ale nepatří mezi hlavní témata.

Zajímáte se o průmysl 4.0? Co podle vás bude při jeho zavádění největší výzvou či potenciálním problémem?

Napište nám nebo dejte vědět na Twitteru.

 


Uveřejněno

v

od