Chytré stroje kam se podíváš

Situace s chytrými stroji se tak trochu podobá té, která nastala v oblasti cloudu před necelými deseti roky: stále častěji je používáme nebo se s nimi setkáváme, aniž si to uvědomujeme. Většina z nás má koneckonců v kapse chytrý telefon vybavený jedním z „předskokanů“ chytrých strojů, asistenty typu Apple Siri, Google Now či Microsoft Cortana. Podobně jako cloudové služby již ve svých počátcích byly víc než neustále omílaný gmail, i chytré stroje lze najít v řadě oblastí a na řadě míst:
Robo-poradci (RoboAdvisors) (investiční bankovnictví)
Příklady: FutureAdvisor, Folio Investing, Weathfront, Betterment, SigFif, Motif Investing a další

Chytří poradci/virtuální asistenti (finance, obchod, služby a další)
Příklady: Accenture myWizard (virtuální scrum master, testovací rádce, inteligentní datový vědec), Apple Siri, Microsoft Cortana, Google Now (virtuální mobilní/desktop asistenti), Interactions Corporation (Hyatt Hotels ICR, Franklin Health Medicare)

Konverzační boti (CRM – sociální sítě, instant mesaging, zákaznické služby)
Příklady: WeChat (Tencent), Chatbot API (Facebook Messenger), Amy (X.ai), Echo (Amazon), Slackbot (Slack), Allo (Google), Kik Bots (Kik)

Systémy pro emoční analýzu (marketing, vývoj produktů a služeb)
Příklady: Mars inc., Unilever (Affdex facial coding), The tone analyzer (IBM Watson), Eyeris (Emovu), Nike, Unilever, VW (Kairos Human Analytics Platform), Cognitive Services APIs (Microsoft)

Robo-spisovatelé (On-line média – zpravodajství)
Příklady: Forbes.com (Narrative Science Quill), Associated Press (Automated Insights Wordsmith)

Inteligentní a autonomní roboti (výroba, logistika, provozy, domácnost)
Příklady: ABB YuMi (ABB), Baxter (Retink Robotics), Altron AIR (Bender Robotics)

Osobní a nákladní doprava
Příklady: Autonomní těžební vozidla (Rio Tinto, Caterpillar autonomous haul, Komatsu autonomous haul). Osobní vozidla s autopilotem/asistovaným řízením: Tesla (Autopilot), BMW (Active Driving Assistant Plus aj.), Mercedes-Benz (Distronic plus w. Steering Assist aj.). Plně autonomní vozidla: Google Self Driving Car project aj.

U příležitosti chystaného brífinku s analytiky (22. 9. 2016, Palace Hotel Praha), který bude zaměřen právě na téma chytrých strojů, internetu věcí a strojového učení, jsme pro vás připravili on-line téma, kde budeme postupně představovat jednotlivé kategorie a segmenty chytrých strojů. Naleznete jej na webu INSIDE.

Používáte některý z „chytrých strojů“ či virtuálních asistentů? Který a jak jste spokojeni?


Uveřejněno

v

od