Digitální veřejná správa

Fenomén “digitální transformace” pochopitelně zasahuje i veřejný sektor, dobře to ilustruje seznam 10 strategických technologií pro státní správu, který publikovali před časem analytici Gartneru. “V ekonomice digitálních služeb musí veřejný sektor provádět strategické investice do IT, jinak hrozí zamrznutí neoptimálních provozních modelů a služeb, které jsou navíc v delším horizontu finančně neudržitelné. CIO ve veřejném sektoru jsou často příliš pomalí při nasazování technologických inovací, které transformují sféru komerčních služeb,” vysvětluje viceprezident Gartneru pro výzkum, Rick Howard.

Deset strategických technologií, které analytici v letošním roce vybrali, souvisí zejména s digitálními tématy, jako jsou sociální a mobilní technologie, analýza dat, cloud a internet věcí.

  1. Digitální pracoviště
  2. Multikanálová interakce s občany
  3. „Otevírání“ všech typů dat
  4. Digitální (elektronická, e-ID) identita občanů
  5. Všudypřítomná analytika
  6. Chytré stroje
  7. Internet věcí
  8. Platformy pro „digital government“
  9. Softwarově definovaná architektura
  10. Bezpečnost řízená dle rizika

Zatímco s multikanálovou komunikací začínají již některé úřady či samosprávy více či méně experimentovat, praktiky a postupy typické pro moderní digitální pracoviště, mezi které patří nejen platformy a nástroje pro spolupráci, ale také decentralizovaná, mobilní pracovní prostředí či možnost práce z domova prozatím ve státní správě příliš „nerezonují“. V případě e-ID je na místě podotknout, že analytici již hovoří o digitální (spíše než elektronické) identitě a zejména o významu efektivní a jednoduché jednoznačné elektronické online identifikace. Chytré stroje v letošním seznamu předběhly internet věcí, dost možná proto, že státní správa by jim měla věnovat dostatečnou pozornost, aby na jejich nástup v komerční sféře byla připravena a neblokovala jej – jde zejména o autonomní auta, ale také chytré rádce a asistenty, které lze uplatnit v praxi i ve veřejném sektoru. Pozornost také zaslouží případná legislativa týkající se jak autonomních aut (a dalších strojů), tak například využívání „virtuálních talentů“, coby softwarových robotů pro oblasti znalostní ekonomiky.

„Mnohé z těchto technologických trendů představují zásadní změny nastavených pravidel, takže je může být nutné reflektovat příslušnou legislativou – zejména v oblasti ochrany osobních údajů.“ Dodává Rick Howard.

Která technologie či technologická oblast podle Vás v příštích třech letech nejvýrazněji ovlivní státní či veřejný sektor?

Napište nám nebo dejte vědět na Twitteru.


Uveřejněno

v

od