Offshoring: další oběť chytrých strojů

Problematice ceny externě „nakupovaných“ specialistů se pravidelně věnujeme v Inside v rámci našeho každoročního průzkumu „Mandays“ – jedním ze závěrů toho posledního z června minulého roku bylo, že v rámci subregionu (ČR, SR, Rumunsko a případně též Polsko) se rozdíly postupně snižují a největší jsou spíše v cenách juniorních pozic, a nikoliv seniorních pozic. Podle analytiků Gartneru bude ale v dohledné době třeba brát v úvahu zcela nový faktor, který by budoucností offshoringu mohl značně zamíchat – a dost možná přivodit jeho dřívější konec. Na vině jsou tzv. chytré stroje. Ty by mohly ovlivnit až 40 procent outsourcovaných služeb, a zcela tak eliminovat konkurenční výhody offshoringu.

„Chytré stroje nejsou žádnou futuristickou fantazií, jsou již komerčně dostupné. Podle analýzy externích zdrojů, kterou jsme uskutečnili v Gartneru, byly již nakoupeny jejich služby v objemu deseti miliard dolarů od 2 500 technologických společností,“ říká Frances Karamouzisová, viceprezidentka a analytička společnosti Gartner. „Pro odvětví IT a byznys služeb představují „virtuální talenty“ nový zdroj a energii – jsou rychlejší, levnější a předvídatelnější.“

Analytici nicméně upozorňují, že to neznamená konec offshore služeb a dlouholetých offshore kontraktů. Nicméně tradiční offshoring již patrně nebude jedinou či primární cestou, jak snižovat náklady nebo rychleji dosáhnout konkurenční výhody. „Offshore model byl zásadním milníkem v odvětví IT a byznys služeb, protože nově nastavil vůbec nejvýznamnější nákladovou položku – lidskou práci. Další fází je hyperautomatizovaná arbitráž, díky níž se opět zrodí zcela nová cesta, jak strukturovat náklady s pomocí virtuální práce. Představuje to také zásadní změnu z hlediska škálování a předvídatelnosti,“ vysvětluje Karamouzisová.

Chytré stroje ale často nedokážou plně nahradit odborníky v jednotlivých oblastech a některé specifické typy lidské práce. Offshore centra tak mohou přežít, pokud změní své zaměření. Lidská práce zůstane součástí mixu – a úspory v této oblasti budou vždy atraktivní. Nicméně hlavním hodnoticím kritériem v budoucnu nejspíš nebude cena práce, ale spíše byznys výsledky, kterých je dosahováno díky algoritmickým obchodním modelům. Umístění nízkonákladové práce tak nebude hlavním diferenciátorem, a naopak lze očekávat nárůst poptávky po lokálních lidských zdrojích.

To jsou ale pohledy do střední či vzdálenější budoucnosti, zajímá-li vás současný stav, můžete se vedle průzkumu Mandays z Inside Report Q2 2015 podívat například na nově vydanou zprávu Sdružení ABSL (Sektor sdílených podnikových služeb v České Republice 2016), problematice near/off shoringu v reginu EMEA se také věnuje studie společnosti Gartner vydaná před dvěma týdny (Evaluate Offshore/Nearshore Countries for Outsourcing, Shared Services and Captives in EMEA, 2016 – vyžaduje předplatné).

Používáte nebo poskytujete offshoringové služby? Očekáváte, že vás v příštích třech letech ovlivní nástup chytrých strojů? Napište nám.


Uveřejněno

v

,

od